Map

Photo gallery

Πεζοπορία – Ορειβασία

 

Τα ακαταμάχητα κρυμμένα τοπία των Καλαβρύτων αλλά και της ευρύτερης περιοχής, σε συνδυασμό με την άγρια ομορφιά των περιοχών, θα σας δελεάσουν με έναν μαγικό τρόπο, ώστε να καταλήξετε είτε στην πεζοπορία είτε στην ορειβασία. Τα Καλάβρυτα διαθέτουν όλων των ειδών τις διαδρομές, από ευχάριστες εύκολες αναβάσεις έως και δύσκολες ορειβατικές διαδρομές, που θα σας συναρπάσουν.

 

Με τον κατάλληλο εξοπλισμό και με καλή διάθεση μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας είτε με την διαδρομή Καλέντζι – Προφήτης Ηλίας – Ευρύμανθος είτε με την υπέροχου κάλλους διαδρομή Αλεποχώρι – Καταρράκτης – Μονή Ταξιαρχών. Μια από τις καταπληκτικές διαδρομές πεζοπορίας, την οποία αξίζει να δοκιμάσετε για την ποικιλία του φυσικού πλούτου της, είναι αυτή προς το φαράγγι του ποταμού Βουραϊκού, η οποία καταλήγει στα Καλάβρυτα και διασχίζει το χωριό της Ζαχλωρού.

 

Στα πιο ήπια και λιγότερο δύσβατα μονοπατάκια των δασών μπορείτε να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας και να δοκιμάσετε το σπορ της ορεινής ποδηλασίας. Εξοπλιστείτε με ένα κατάλληλο ποδήλατο και νιώστε την ταχύτητα μέσα στον φυσικό πλούτο από έλατα, πλατάνια και επιβλητικά δέντρα.
Ο ήχος από τα μικρά ζωάκια θα σας συντροφεύει στη διάρκεια της διαδρομής ενώ το ανώμαλο έδαφος του δάσους θα σας κάνει να λατρέψετε τα Καλάβρυτα.

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Χιονοδρομικό Κέντρο-Ορειβατικό Καταφύγιο-Νεραϊδόραχη-Ψηλή Κορυφή Μαυρόλιμνη- Ύδατα Στυγός
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: Καταφύγιο 2100μ.-Νεραϊδόραχη 2341μ.
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: Δύσκολη διαδρομή
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 7 ώρες
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η συντομότερη ανάβαση στην Ψηλή Κορυφή γίνεται από το Χιονοδρομικό Κέντρο. Ακολουθώντας τη Βαθειά Λάκκα σε μιάμιση ώρα από το Χιονοδρομικό Κέντρο βρισκόμαστε στη θέση του Πουλιού Βρύση, όπου και το καταφύγιο του Ορειβατικού. Μία ώρα ανάβαση από το καταφύγιο και φτάνουμε στην κορυφή της Νεραϊδόραχης. Φεύγοντας από τη Νεραϊδόραχη περνάμε από το Νεραϊδάλωνο και προχωράμε προς την Αετοράχη και την Ψηλή Κορυφή. Συνεχίζοντας κατεβαίνουμε προς τη Μαυρόλιμνη και τα Υδατα Στυγός.

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Κάτω Λουσοί-Ψηλή Κορυφή-Κάτω Κάμπος-Κεφαλόβρυσο-Ελατόφυτο-Πλανητέρο (Ε4)
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: Κάτω Λουσοί 1.000μ.-Ψηλή Κορυφή 2.318μ.
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: Διαδρομή μέτριας δυσκολίας
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 9 ώρες
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Μία ανάβαση γίνεται από το χωριό Κάτω Λουσοί. Στην αρχή ακολουθώντας δρόμο, γρήγορα μπαίνουμε στο ελατόδασος και χωρίς σαφές μονοπάτι φτάνουμε σε τρεις ώρες στο καταφύγιο ή πιο δεξιά συνεχίζοντας για την κορυφή σε πέντε ώρες περίπου.

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Ε4: Διακοφτό-Ζαχλωρού-Καλάβρυτα-Κάτω Λουσοί-Πλανητέρο(Ε4)-Αρμπουνας-Αγ. Νικόλαος-Τουρλάδα-Κρινόφυτα–Λυκούρια
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: Καλάβρυτα 750μ.
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: Διαδρομή μέτριας δυσκολίας
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ημέρες
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Από το Διακοπτό ακολουθούμε το Ε4 βαδίζοντας δίπλα στις γραμμές του οδοντωτού σιδηρoδρόμου Διακοπτού-Καλαβρύτων. Το τοπίο είναι πανέμορφο όπως ξεδιπλώνεται μέσα στην κοιλάδα του απόκρημνου και βαθιού Φαραγγιού του Βουραϊκού. Φτάνοντας έως το σταθμό των Καλαβρύτων συνεχίζουμε προς Χελμό. Ανηφορίζοντας φτάνουμε στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου. Περνάμε πάνω από τους Ανω Λουσούς, συναντάμε βρύση δίπλα στο μονοπάτι, ανηφορίζουμε πάλι και φτάνουμε στους Κάτω Λουσούς, όπου υπάρχουν βρύσες με άφθονο νερό και ένα καφενείο. Από τη μικρή κεντρική πλατεία του χωριού ακολουθούμε το δρόμο αριστερά, περνούμε τη γέφυρα, ανηφορίζουμε και συνεχίζουμε στο δρόμο έως το εκκλησάκι στην άκρη του χωριού. Ολο αριστερά του δρόμου φτάνουμε στη βαθιά χαράδρα Λαγκάδα. Ακολουθούμε τη δεξιά όχθη κατεβαίνοντας έως ότου συναντήσουμε το χωματόδρομο, που μπαίνει στη χαράδρα. Τον ακολουθούμε γυρίζοντας αριστερά ώσπου να φτάσουμε σε μία ποτίστρα (μία ώρα και ένα τέταρτο). Από εδώ αλλάζουμε κατεύθυνση και κατεβαίνουμε κατευθείαν στην κοίτη του χειμάρρου. Την περνάμε και αρχίζουμε να ανεβαίνουμε στην αριστερή όχθη σε νότια-νοτιοανατολική κατεύθυνση. Σε λίγο συναντάμε χωραφόδρομο και ύστερα από μιάμιση ώρα μέσα από πλατύ σηματοδοτημένο δύσβατο φτάνουμε στο Πλανητέρο. Από το Πλανητέρο συνεχίζουμε για το χωριό Αρμπουνας. Λίγο πριν από το χωριό αυτό υπάρχει πηγή και κοντά της θεόρατα πλατάνια. Σε όλη τη διαδρομή από Αρμπουνα έως Τουρλάδα απλώνεται δεξιά μας κάτω η κοιλάδα του Αροάνειου με όλες τις καλλιέργειες, τα σπίτια και τα χωριά. Βγαίνοντας από το χωριό παίρνουμε το δρόμο προς την Κλειτορία αλλάζοντας κατεύθυνση, που έως τώρα ήταν νότια, προς τα δυτικά. Πριν αρχίσουν οι στροφές και κοντά σε ένα ξωκλήσι εγκαταλείπουμε το δρόμο, γυρίζουμε νότια και παίρνουμε το μονοπάτι προς Κρινόφυτα. Από την πλατεία των Κρινοφύτων ανηφορίζουμε προς Λυκούρια.

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Περιστέρα (Σόλος)-Υδατα Στυγός
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: Περιστέρα 1.000μ.
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: Διαδρομή μέτριας δυσκολίας
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3,5 ώρες
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η πιο εντυπωσιακή ανάβαση γίνεται από το χωριό Περιστέρα (ή Σόλος). Σημείο μεγάλης ομορφιάς είναι η λίμνη Τσιβλού (700μ.) μέσα στο δάσος, μερικά χιλιόμετρα πριν από την Περιστέρα. Ξεκινάμε από δασικό δρόμο που μας βάζει σε δάσος με πεύκα και συνεχίζουμε σε μονοπάτι μέχρι ένα χαρακτηριστικό σημείο με θαυμάσια θέα (δυόμισι ώρες). Εδώ επειδή το μονοπάτι έχει πέσει μας μπερδεύει λίγο στο πέρασμα αλλά σε άλλη μισή ώρα μάς φέρνει στη βάση του Καταρράκτη των Yδάτων της Στυγός.

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Πηγές Λάδωνα-Παγκράτιο-Κλήμα Παυσανία
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: Παγκράτιο 860μ.
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: Διαδρομή μέτριας δυσκολίας
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Από τις πηγές του Λάδωνα παίρνουμε το σηματοδοτημένο μονοπάτι, περνάμε από ένα νερόμυλο και αρχίζουμε να ανεβαίνουμε έως ότου σε μία ώρα φτάσουμε στο χωριό Παγκράτιον (850μ.). Μία ώρα δυτικά του χωριού υπάρχει το ιστορικό κλήμα του Παυσανία, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται στα 2.000 χρόνια. Συνιστούμε την επίσκεψη του ιστορικού κλήματος.

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Σκεπαστό-Παναγία Πλατανιώτισσα-Μονή Μακελλαριάς
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: Σκεπαστό 1.100μ.-Πλατανιώτισσα 2.318μ.
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: Διαδρομή μέτριας δυσκολίας
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 7 ώρες
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Από το Σκεπαστό ανηφορίζουμε προς την ομώνυμη κορυφή έως το χωριό Βάλτα. Από εκεί ακολουθώντας το δρόμο φτάνουμε στο εκκλησάκι της Παναγίας Πλατανιώτισσας. Συνεχίζοντας δυτικά καταλήγουμε στη Μονή Μακελλαριάς.